Omgeving

Stad Ieper

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 houdt de herinnering levendig aan de Slag van Passendale waarbij in 1917 in honderd dagen tijd een half miljoen slachtoffers vielen voor slechts acht km terreinwinst.
Nog een belangrijke troef van Ieper – naast het prachtige historische centrum – is de sterke concentratie van het winkelgebied met alle winkelstraten rond de Grote Markt. De Diksmuidestraat, Menenstraat, Rijselstraat, Tempelstraat, Stationsstraat, Boomgaardstraat en Vandenpeereboomplein vormen het hart van dit winkelgebied.

Hill 60

Hill 60 is een heuvel even buiten het Belgische dorp Zillebeke, waar fel werd gestreden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De heuvel ligt nabij de spoorweg Ieper-Kortrijk (Spoorlijn 69), langs de Zwarteleenstraat.
Deze werd veel heroverd door beiden partijen door middel van ondergrondse explosies. De ondergrondse oorlogsvoering duurt tot begin juni 1917 (Derde Slag bij Ieper). Veel soldaten die werkten en vochten in de donkere tunnels zijn er ook gestorven en liggen nog steeds naamloos in de klei begraven. Hill 60 is een begraafplaats zonder grafstenen.

Tyne Cot

Tyne Cot Cemetry, gelegen te Passendale, is de grootste Britse militaire bagraafplaats op het vasteland voor gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. De Britten gaven dit dorp de naam ‘Passiondale’ of dal van het lijden, wat verwees naar de derde slag om Ieper(1917) ook wel de Slag om Passendale genoemd.
Vandaag de dag kan men Tyne Cot nog steeds bezoeken en ook het bezoekerscentrum op Tyne Cot, die een panoramisch zicht geeft over de slagvelden van 1917. Het bezoekerscentrum laat je verder ook kennis maken met de geschiedenis van de begraafplaats.

Mening gate

De Menenpoort is één van de bekendste monumenten voor Commonwealthmilitairen van de eerste Wereldoorlog in de stad Ieper. De poort werd door Sir Reginald Blomfield ontworpen als een klassieke triomfboog op de plaats van de vroegere doorgang doorheen de stadsomwalling richting Menen, een stad waar men vanuit Ieper-centrum via de Menenpoort naartoe kan.  De poort draagt de namen van 54896 vermisten en niet-geïdentificeerde militairen van de Commonwealth.
Sinds 1928 wordt hier iedere avond, klokslag acht uur door een groep klaroenblazers van de Stedelijke Brandweer de Last Post gespeeld opdat we niet vergeten hoe zij voor ons streden.